Monthly Archives: December 2014

Δημόσια διαβούλευση για την ένταξη επιχορηγούμενων φορέων στο πρόγραμμα Δι@ύγεια

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Ρύθμιση λεπτομερειακών και τεχνικών θεμάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της ανάρτησης στο “Πρόγραμμα Διαύγεια” των δαπανών των επιχορηγούμενων φορέων», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014.

Το κείμενο του Σχεδίου Υπουργικής Απόφασης βρίσκεται αναρτημένο προς διαβούλευση στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/minreform/?p=1828

Υπενθυμίζεται ότι ο ν. 4305/2014 (Α΄237) ενισχύει τη συμμετοχή, τη διαφάνεια και τον δημόσιο έλεγχο και αφ’ ετέρου προωθεί την επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα, το άρθρο 16 καθιερώνει την υποχρεωτική ανάρτηση στο αναβαθμισμένο «πρόγραμμα Διαύγεια» των απολογιστικών στοιχείων των δαπανών όλων των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών (μεταξύ των οποίων και οι ΜΚΟ), των σωματείων, των ιδρυμάτων και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) και λοιπών μη κερδοσκοπικών φορέων, οι οποίες επιχορηγούνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ποσό άνω των 3.000 ευρώ ετησίως. Οι ανωτέρω φορείς οφείλουν να αναρτούν αναλυτική κατάσταση διάθεσης των επιχορηγήσεων που έλαβαν.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καλεί κάθε κοινωνικό εταίρο, κάθε αρμόδιο και εμπλεκόμενο φορέα, αλλά και κάθε πολίτη, να σχολιάσει και να συμβάλλει με τις προτάσεις του, στην εκπόνηση του τελικού περιεχομένου της Υπουργικής Απόφασης.