Monthly Archives: November 2014

Αλλαγές API ΔΙΑΥΓΕΙΑ – έκδοση 0.35

Με την σημερινή αναβάθμιση του συστήματος Διαύγεια (στην έκδοση 0.35) έχουν εισαχθεί οι ακόλουθες αλλαγές που αφορούν την χρήση του OpenData API  :

  • Στοιχεία υπογραφόντων και οργανωτικών μονάδων: Προστέθηκαν νέα πεδία για τις ημερομηνίες ενεργοποίησης/απενεργοποίησης. Πιο συγκεκριμένα το πεδίο activeFrom για ενεργούς υπογράφοντες και μονάδες περιέχει την ημερομηνία ενεργοποίησης τους , ενώ το πεδίο activeUntil , για ανενεργούς υπογράφοντες και μονάδες , την ημερομηνία απενεργοποιησής τους.
  • Ανάκτηση οργανωτικών μονάδων φορέα: Ανάκτηση μονάδων ανάλογα με την κατάσταση (ενεργές/ανενεργές/όλες) με χρήση της παραμέτρου status. Πιθανές τιμές: active (Μόνο ενεργές μονάδες), inactive (Μόνο ανενεργές μονάδες), all (Όλες οι μονάδες). Default: all. Παράδειγμα κλήσης για λήψη μόνο ενεργών μονάδων στο πιλοτικό  :https://test3.diavgeia.gov.gr/luminapi/opendata/organizations/10599/units.json?status=active
  • Ανάκτηση οργανωτικών μονάδων φορέα: Εφόσον δεν οριστεί τιμή για την παράμετρο descendants, ως default τιμή ορίζεται η all αντί της children.
  • Διακοπή υποστήριξης του SSL 3 protocol στις κλήσεις προς το OpenData API προκειμένου να αποφευχθεί επίθεση POODLE.

Επικαιροποιημένη έκδοση του νόμου για το Πρόγραμμα Διαύγεια

Στην ενότητα  «ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ» του παρόντος δικτυακού τόπου έχει δημοσιευθεί από την ΟΔΕ Διαύγεια η επικαιροποιημένη έκδοση του Ν. 3861/2010 για το Πρόγραμμα Διαύγεια όπως έχει κωδικοποιηθεί από το Τμήμα «Διαρκής Κώδικας Νομοθεσίας» (Δ.Κ.Ν. – Ραπτάρχης) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το κωδικοποιημένο κείμενο περιέχει όλες τις νομοθετικές τροποποιήσεις (βλ. για τις πιο πρόσφατες τα άρθρα 10Α  και 10Β), αλλά και αναφορές σε συσχετιζόμενα νομοθετήματα και εκδοθείσες κανονιστικές πράξεις.

Στην ίδια ενότητα έχουν επίσης δημοσιευθεί για διευκόλυνση των χρηστών του προγράμματος Διαύγεια οι σχετικές εγκύκλιοι και γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ταυτόχρονα γνωμοδοτήσεις της Ομάδας Νομικής Υποστήριξης του Προγράμματος Διαύγεια σε εξειδικευμένα νομικά θέματα που αφορούν το πεδίο εφαρμογής του νόμου έχουν αναρτηθεί και εμπλουτίζονται διαρκώς στην ενότητα ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ (ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ)

Νέες διατάξεις για το Πρόγραμμα Διαύγεια

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 4305/2014 ΦΕΚ Α΄ 237/31-10-2014 για την ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα.

Στο νόμο περιλαμβάνονται, πλην των άλλων και οι εξής προβλέψεις για το πρόγραμμα Διαύγεια:

1) Η εκτέλεση των προϋπολογισμών των Υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών, πρέπει να αναρτάται στο πρόγραμμα διαύγεια με αναλυτικές καταστάσεις και για το σκέλος των εσόδων και για το σκέλος των εξόδων ανά κωδικό αριθμό εσόδου ή εξόδου. Με τον τρόπο αυτό, κάθε πολίτης μπορεί να αξιολογεί και να έχει πλήρη γνώση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα.

2) Καθιερώθηκε η υποχρεωτική ανάρτηση στο αναβαθμισμένο «πρόγραμμα Διαύγεια» για όλες τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (μεταξύ των οποίων και οι ΜΚΟ), τα σωματεία, τα ιδρύματα και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και λοιπούς μη κερδοσκοπικούς φορείς, οι οποίες επιχορηγούνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ποσό άνω των 3.000 ευρώ ετησίως. Κάθε ένας από τους ανωτέρω φορείς οφείλουν να αναρτούν αναλυτική κατάσταση διάθεσης των επιχορηγήσεων που έλαβαν.

 

nomos 4305-2014 anoixta dedomena klp